Welke woonverzekeringen heb je nodig?

Of je nu een koophuis of een huurhuis hebt, je kunt eigenlijk niet zonder woonverzekeringen. Maar welke woonverzekering dekt welke schade?

Inboedelverzekering

Of je nu huurt of koopt, het is altijd verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Die dekt schade aan zogenoemde ‘roerende goederen’. Dat zijn alle spullen die niet vastzitten aan je woning. Denk bijvoorbeeld aan je meubels en je tv. Maar ook je parketvloer, als deze los is gelegd.

Opstalverzekering

Als je in een koophuis woont, moet je het huis zelf ook verzekeren met een opstalverzekering. Meestal is dat verplicht als je een hypotheek afsluit. De opstalverzekering vergoedt (vervolg)schade die wordt aangericht door bijvoorbeeld brand en storm. In principe valt alles wat vastzit aan je huis onder de opstalverzekering. Dus ook jouw inbouwkeuken.

Woon je in een huurhuis? Dan moet de verhuurder een opstalverzekering afsluiten. Woon je in een appartement? Dan sluit de Vereniging van Eigenaren deze verzekering vaak collectief af.

Eigenarenbelang voor huurders en eigenaren van appartementen

Woon je in een huurhuis of een appartement en heb je een mooie inbouwkeuken, verlijmd parket of een dure badkamer? Dergelijke zaken vallen niet onder de (collectieve) opstalverzekering. In dat geval is het verstandig om je te verzekeren voor jouw eigenarenbelang. Mocht er dan bijvoorbeeld brand uitbreken, dan zijn deze zaken verzekerd.

Pakketverzekering

Veel verzekeraars bieden zogenaamde pakketverzekeringen aan. Hierin zijn onder andere woonverzekeringen opgenomen. Daarnaast kun je binnen zo’n pakket bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Of een (doorlopende) reisverzekering. Soms kan zelfs je autoverzekering erin worden opgenomen.

Het voordeel van een pakketverzekering is dat alle verzekeringen naadloos op elkaar aansluiten. Daardoor heb je geen gaten in de dekking en betaal je ook niet dubbel. Vaak krijg je daarnaast korting op elke extra verzekering die je afsluit binnen het pakket.

 

454e9e69-31fa-45a9-913c-e9f8a6b05e4f

Meer weten?

Sommige risico's kun je maar beter afdekken met een verzekering, andere kun je misschien zelf dragen. Als Erkend Financieel Adviseur help ik je bij het maken van die afweging, zodat jij de beste keuze voor jouw situatie kunt maken. Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt over jouw verzekeringen.