Het adviestraject

Wat mag je van mij verwachten bij een persoonlijk financieel plan:

Ik ben gecertificeerd financieel planner en je mag dan ook rekenen op een helder en soepel adviestraject. We starten met een aantal persoonlijke gesprekken, een rapportage volgt en tot slot een duidelijk en op maat gesneden advies. Zo krijg je in ruil voor een beperkte tijdsinvestering maximaal grip op je financiële toekomst.

1. Gesprekken
Voor een persoonlijk financieel plan is uiteraard informatie nodig. Tijdens een eerste oriënterend gesprek, maken we kennis en leren we elkaar kennen. Je krijgt de gelegenheid om je vragen voor te leggen. Vragen over bijvoorbeeld pensioenen, hypotheken, verzekeringen, sparen, beleggen, fiscale kwesties, gevolgen bij een scheiding of overlijden. Het maakt niet uit of je deze vraag als particulier of als ondernemer stelt. Natuurlijk ga ik je ook vragen stellen over bijvoorbeeld je inkomen, vermogen, uitgaven die je doet en hoe je aankijkt tegen risico’s. Daarnaast wil ik graag van je weten wat je wensen en ambities zijn voor de nabije en verdere toekomst.

2. Financieel plan
Ik verwerk na onze gesprekken al deze informatie tot een rapportage. Dit is een op maat gesneden integraal financieel plan. Het beschrijft je huidige en toekomstige financiële situatie. En het maakt duidelijk wat je al goed hebt geregeld en wat je nog kunt aanvullen of bijsturen.

3. Financieel advies
Aan de hand van dit persoonlijk financieel plan bespreken we de haalbaarheid van je wensen en ambities en zal ik je adviseren over de concrete mogelijkheden om deze te realiseren.

Afhankelijk van je wensen krijg je dan antwoorden op bijvoorbeeld;

  • Eerder stoppen met werken, hoe kun je daar nu al naartoe gaan werken?
  • Hoe is je pensioen geregeld en is er straks voldoende inkomen?
  • Wat kun je doen met de overwaarde van je huis?
  • Heb je de juiste hypotheek?

Regelmatige update
Elk persoonlijk financieel plan is natuurlijk een momentopname.  Je leven staat immers niet stil. Het is daarom verstandig om je persoonlijk financieel plan geregeld tegen het licht te houden. Zo kun je tijdig bijsturen als dat nodig is.

Kosten persoonlijk financieel plan
Wat je voor een financieel adviestraject betaalt, is een kwestie van maatwerk en kan dan ook variëren. Het is afhankelijk van je vragen en gewenste diepgang van het advies. Ik zal altijd vooraf schriftelijk aangeven wat de advieskosten zullen zijn.