Uit elkaar en niet getrouwd: het huis

Als jullie ongetrouwd uit elkaar gaan maar wel samenwonen dan is de vraag wie er recht heeft op het huis. Soms is dit meteen duidelijk, maar vaak ook niet. Lees hier de verschillende scenario’s die mogelijk zijn in het geval jullie samenwonen. Veel hangt hierbij af van het al dan niet hebben van een samenlevingscontract.

Het koophuis op één naam zetten

Zijn jullie allebei eigenaar van de woning en willen jullie deze op één naam zetten? Dan is goedkeuring hiervoor afhankelijk van de hypotheekverstrekker. De beslissing of deze akkoord gaat zal vaak afhangen van het salaris van de persoon die het huis op naam wil hebben. Verdient hij of zij wel genoeg volgens de hypotheekverstrekker om de hypotheek te kunnen betalen?

Moet één van de partners uitgekocht worden, dan kun je daarvoor misschien de hypotheek verhogen. 

Beiden het huis aanhouden en de hypotheek samen blijven betalen kan ook. Houd er hierbij wel rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek in dit geval niet altijd van toepassing is.

Uit elkaar en het huis verkopen

In jullie samenlevingscontract kan staan dat het huis verkocht wordt als jullie uit elkaar gaan. Is de waarde gestegen dan wordt deze overwaarde gedeeld. Is de waarde van het huis gedaald dan zal dit verlies ook gedeeld moeten worden.

Heb je geen samenlevingscontract en hebben jullie onderling afgesproken dat het huis verkocht gaat worden? Dan moet er nog bepaald worden wie welk percentage van de winst of het verlies krijgt of draagt.

Is de afspraak dat het huis verkocht gaat worden en je ex-partner werkt de verkoop tegen? Aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Mocht je het huis willen verkopen en je ex-partner niet, dan kan je naar de rechter gaan. Deze kan eventueel een vervangende toestemming geven om het huis alsnog te verkopen. Dit is echt een noodoplossing. Het kost namelijk veel tijd, geld en is emotioneel vaak erg heftig. Probeer dit dus altijd te voorkomen.